Fibromyalgia és én

Fibromyalgia

Fibromyalgia

Fibromyalgia

2019. augusztus 07. - abonyia

Mi a fibromyalgia?

 

A betegség fő jellegzetessége a súlyos és kiterjedt izomfájdalom, amely a nyakban és a vállban a legkifejezettebb, valamint a rendkívüli kimerültség és – az esetek többségében – alvászavar. A fibromyalgia olyan panaszokkal járhat, mint egy ízületi be­tegség, de a fájdalom valójában az ízület környéki izmokból, szalagokból és inakból ered.

A fibromyalgias fájdalom és egyéb tünetek évekig – akár egy életen át is – tartósan fennállhatnak, intenzitásuk azonban nap­ról napra változhat. A tétlenség és a szokásostól eltérő fizikai aktivitás egyaránt súlyosbíthatja a tüneteket, csakúgy, mint az álmatlanság, a nedves időjárás és a stressz.

A kiterjedt, makacs fájdalom, kimerültség és alvászavar mel­lett a betegek sok más panaszról is beszámolnak, például:

  • irritábilis bél szindrómáról (az esetek 50 százalékában);
  • tenziós fejfájásról;
  • koncentrációs és emlékezetzavarokról;
  • a kézfej duzzanatának érzéséről, amely azonban vizsgálat­kor normálisnak bizonyul;
  • szívdobogásérzésről (palpitáció);
  • depresszióról.

 

Mi okozza a fibromyalgiát?

 

A fibromyalgiával kapcsolatban az egyik legzavaróbb dolog, hogy nincs tetten érhető oka. Feltételezik, hogy különböző fizi­ológiai és pszichológiai tényezők együttes hatásának a követ­kezménye, és a szakemberek számos elmélettel szolgálnak ezek­kel a lehetséges okokkal kapcsolatban.

  • Öröklődés. A kutatások szerint a fibromyalgias betegek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a családjukban depresszió vagy al­koholizmus fordult elő. Ezenkívül az érintett családokban gya­koribb maga a fibromyalgia is.
  • Stressz. A kutatók többsége egyetért abban, hogy a stressz kulcsfontos­ságú tényező a fibromyalgia kialakulásában. A kutatási ered­mények szerint a fibromyalgias betegek általában arról számol­nak be, hogy sok stressz éri őket, és ez gyakoribb, mint például a reumás ízületi gyulladásos betegek esetében.
    Kimutatták, hogy minél nagyobb a betegek pszichológiai megterhelése, annál érzékenyebbek a fájdalomra, és annál több fizikai panaszról számolnak be. Az nem egyértelmű, vajon a stressz okozza-e a fibromyalgiát, vagy inkább következménye e súlyos, néha mozgáskorlátozottsággal járó betegséggel való együttélésnek.
  • Valós probléma. Még ha a stressz okozza is a fibromyalgi­át, a betegség egyértelműen nem a „beteg fejében van”, ahogy azt néhány szkeptikus állítja, hanem valós rendellenesség. Az elmúlt évtizedben végzett test-elme kutatás azt mutatja, hogy az érzelmi feszültség jelentős változásokat okozhat testünkben, s ezek káros hatást gyakorolnak idegrendszerünkre, immun­rendszerünkre és hormonszintünkre egyaránt.

 

A fibromyalgia típusai

 

A fibromyalgiának 4 nagyobb altípusát különböztetjük meg:

1. típus: Extrém fájdalomérzékenység: de pszichológiai kísérő tünetek nélkül.
2. típus: ebbe a csoportba azok az esetek tartoznak, melyeknél a fibromyalgiát a fájdalommal összefüggő depresszió kíséri
3. típus: ide tartozik az, akinél az elsődleges depressziót kíséri a fibromyalgia
4. típus: a fibromyalgia tüneteit valamilyen lelki betegség “váltja ki” (ezt más szóval szomatizációnak nevezzük)

 

A fibromyalgia diagnosztizálása

 

Meglepő módon ebben a betegségben a szokványos diagnosz­tikai vizsgálatok – például vér- vagy röntgenvizsgálat – tökéle­tesen normális értékeket, illetve képet mutatnak. Ezért a diag­nózisnak a klinikai vizsgálatokra kell támaszkodnia.

1990-ben – fibromyalgias betegek kontrollcsoporttal való összehasonlítása után – az Amerikai Reumatológiai Társaság kritériumokat állított fel a fibromyalgia diagnosztizálásához. A következő tünetek jelenléte az, ami lehetővé teszi a fibro­myalgia kórismézését.

  • Kiterjedt izomfájdalom, amely legalább három hónapig tartósan fennáll.
  • A 18 nyomásérzékeny pont közül legalább 11-nél a beteg fájdalmat jelez.

 

 

forrás: https://vitalitasportal.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fibromyalgia-szindroma.blog.hu/api/trackback/id/tr5815000134
süti beállítások módosítása